Pravé talianske tiramisu

Čo budeme potrebovať: 

  • 5 ks vajec,
  • 5 pol. lyžíc kryštálového cukru,
  • 500 g mascarpone,
  •  0,5 dcl likéru Amaretto,
  • 0,25 l zalievanej osladenej kávy (vyberte si z našej ponuky),
  • 250 g podlhovastých piškót,
  • kakao na posypanie.


Zmes, v ktorej budeme namáčať piškóty:

Najprv si pripravíme silnú čiernu sladenú mletú kávu (ideálna by bola čerstvo zomletá zrnková káva: 3 x vrchovatých čaj. lyžičiek mletej kávy + 3 x normálnych čaj. lyžičiek kryšt. cukru – zaliate pollitrom vriacej vody). Kávu necháme na chladnom mieste vylúhovať . Potom kávu scedíme do plytkej nádoby, aby sa nám podlhovasté piškóty lepšie namáčali a vmiešame do kávy Amaretto.


Krém:

Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielka s malým prídavkom práškového cukru vyšľaháme na sneh. Žĺtky spolu s kryštálovým cukrom vyšľaháme do hustej peny. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme mascarpone a zľahka (bez kuchyn. robota) premiešame. Potom do krému pridáme sneh z bielkov a opäť len zľahka premiešame aby nám krém nezredol a ostal „nadýchaný“. 

Krém sa stane vďaka snehu jemnejší. Mascarpone je taliansky syr vyrobený zo smotany, zahustenej pomocou kyseliny vínnej, bez odstraňovania srvátok. Prečítajte si viac o talianskych syroch.


Postup vrstvenia:
Dno a steny formy (nízka misa, vysoký pekáč, atď. – ideálne hranatých tvarov) natrieme tenkou vrstvou krému, a to preto, aby sa kávou nasiaknuté piškóty neprilepili. Každú jednotlivú piškótu pred uložením do formy ponoríme v pripravenej a vychladenej zmesi z kávy, ale len na krátku dobu – aby sa piškóta nerozmočila.
Prvú vrstvu poukladaných piškót rovnomerne potrieme prvou polovicou krému. Na to ďalej poukladáme druhú vrstvu namáčaných piškót a tie potom zakryjeme druhou polovicou zostávajúcej plnky. Poslednú resp. hornú vrstvu plnky zasypeme rovnomerne po celej ploche kakaom.
Naplnenú formu necháme odstáť v chladničke na aspoň 12 hodín. Tiramisu chutí najlepšie po 2 dňoch, kedy sa už v jeho vnútri dokonale navzájom premiešali všetky jeho chute. Kto ho však vydrží dva dni obchádzať, však? 🙂

Tiramisu by sa malo servírovať vychladené a pokrájané na kocky. Alebo môžete takto naplniť dezertné poháre.

TIRAMISU V POHÁRI VINO SARDO

Použité produkty

Mohli by sa Vám páčiť...

Kvásková špaldová pizza

Keďže viacerí viete, že som podľahla čaru kváskovania, chcem sa s vami podeliťo recept na chutnú, zdravú pizzu. Štartér: 1 PL ražného

Rýchla večera z bresaoly

Bresaola je delikátna rýchla chuťovka či ľahšia večera. Postup: Plátky Bresaoly rozložímena tanieri, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a posypeme nastrúhaným

Tipy na spokojnú dovolenku na Sardínii

Sardínia patrí neustále k dovolenkovým lákadlám tisícok turistov. Vďaka priamym letom s nízkonákladovou spoločnosťou Ryanair z Bratislavy sa stala dostupnejšou

Tipy na spokojnú dovolenku na Sardínii

Sardínia patrí neustále k dovolenkovým lákadlám tisícok turistov. Vďaka priamym letom s nízkonákladovou spoločnosťou Ryanair z Bratislavy sa stala dostupnejšou

Nákupný košík