Vína

Naše vína vám dovážame z vinárstiev Santa Maria la Palma a Cantina Deidda, ktoré produkuje vína prvotriednej kvality.

VINÁRSTVO CANTINA DEIDDA

Vinárstvo Cantina Deidda vzniklo v roku 1998, keď začal Giampiero Deidda vyrábať šumivé víno Spumanti.  Giampiero  na začiatku dlho rozmýšľal, aký názov dá šumivému vínu. Nakoniec prišiel s názvom Mraxani. Keďže výslovnosť slova mraxani, nie je jednoduchá, väčšina ľudí, ktorí nepochádzajú z oblasti  Simaxis, kde sa nachádza vinárstvo Cantina Deidda, vyslovovala názov vína ako Marzani, čo je v sardínskom nárečí líška. Nakoniec víno dostalo názov Marzani.

Logo spoločnosti je inšpirované tradičnými drevenými dverami, aké sú ešte vidieť v starých domoch.  Pripomína ručné vyrobenú kľučku, takú, aké sa vyrábali v minulosti.

Vinice sa nachádzajú na ostrove Sardínia, v oblasti s názvom Conca su Mortu.

VÍNA Z CANTINA DEIDDA

MARIANO IV CANNOUNAU DI SARDEGNA
Červené víno je pomenované podľa  stredovekého sardínskeho sudcu Mariana IV. Vyrába sa iba z hrozien Cannonau. Hrozno zreje 18 mesiacov v oceľových nádobách následne 6 mesiacov v barikových sudoch. Nakoniec je uložené do sklenených fliaš. Má výraznú sýto červenú farbu. Jeho chuť pripomína čerstvé bobuľové ovocie.

Podáva sa pri teplote 18 ° C.  Je vhodne k červenému mäsu, cestovinám k zrejúcim syrom.

SIMMACO ROSSO ISOLA DEI NURAGHI I.G.T.
Červené víno je pomenované po pápežovi Simaco, ktorý pochádzal z oblasti Simaxis na Sardínií. Víno je produkované z hrozna Cannonau a Carignano. Ročne sa ho vyprodukuje iba 10 000 fliaš. Celý proces výroby vína je veľmi dôkladne monitorovaný. Víno dozrieva 24 mesiacov v barikových sudoch,  jeho chuť sa na záver ustáli v sklenených fľašiach. Má rubínovú farbu s intenzívnou vôňou a chuť pripomína zrelého červeného ovocia, džemu a sliviek. Je to jemné a zároveň chuťou plné víno. Jeho chuť je posilnená, ak sa podáva k červenému mäsu a zrelým syrom. Na servírovanie sa odporúča použiť karafu, ktorá okysličí víno pred konzumovaním. Podáva sa pri teplote 18 °C.

LIBORIU VERMENTINO DI GALLURA D.O.C.G. VITIGNO VERMENTINO 100 %
Toto biele víno je vyrábané z hrozna Vermentino, a to výlučne z viniča pestovaného v oblasti Gallura z časti Monti, vo výške 200 metrov nad morom, kde je zvetraná žuľová pôda. Hrozno sa zbiera od 5. do 10. septembra v skorých ranných hodinách. Po zbere sa hrozno ihneď lisuje.

Fermentácia prebieha pri kontrolovanej teplote 17 °C po dobu 12 dní v oceľových tankoch. Víno sa potom dá do oceľových nádob a tu ostane až do februára. Potom sa dáva do fliaš. Farba je jemne slamovo žltá do zlata so zelenkastým nádychom (leskom), elegantná ľahká kvetinová vôňa s podtónom zrelého ovocia, citrusov a citrónovej trávy, chuť ľahká, s podtónom mandlí, svieža, ovocná s primeranou kyslosťou a s perlivým nádychom, hodí sa k predjedlám, k rizotu, vyprážaným rybám a čerstvým syrom. Podáva sa pri teplote 8 °C.

VINÁRSTVO SANTA MARIA LA PALMA

Vinárstvo Santa Maria la Palma, ktoré produkuje vína prvotriednej kvality, je situované na severozápade ostrova pri meste Alghero. Od svojho založenia odoberá hrozno od 326-tich  miestnych rodín. Kedysi bola sardínska pôda neúrodná, ale poctivé a pracovité ruky sardínskych farmárov ju premenili na úrodné vinice, na ktorých sa dlhé roky pestujú odrody hrozna typické pre stredomorskú klímu, napríklad Vermentino, Cannonau, Monica, Cagnulari.

Spoločnosť Santa Maria la Palma exportuje víno do celého sveta. Denne produkuje až 8000 fliaš tohto lahodného moku. Jej vinice sa rozprestierajú až na 700 hektárov.
Veríme, že si medzi jej vínami nájdete svojho favorita.

ODRODY HROZNA V SANTA MARIA LA PALMA

VERMENTINO
Odroda tohto zeleného hrozna ma pôvod v Taliansku a na Korzike. Na Sardínii sa pestuje od konca 19 storočia. Najlepšie sa mu darí v blízkosti mora. Má jemnú arómu, suchú až jemné horkú chuť s nádychom jablka. Vína z tejto odrody sú  Aragosta, Blu, Papiri.

CANNONAU
Táto odroda modrého hrozna bola na Sardíniu privezená v období španielskej nadvlády. Pestuje sa v kopcovitom teréne na suchých, ílovitých pobrežných pôdach, ktoré sú „vetrané“ morských vánkom. Chuť vína pripomína čerstvé bobuľové ovocie. Vína z tejto odrody sú Valmell, Le Bombarde, Punta Rosa, Riserva.

CAGNULARI
Aj tento druh modrého hrozna sa usídlil na Sardínii až počas španielskej nadvlády.  Ide o náročný druh hrozna, ktorý vyžaduje špeciálne kultivačné techniky. Pestuje sa na malej severovýchodnej časti ostrova. Darí sa mu v tesnej blízkosti mora, kde sa naplavuje morská voda. Víno je tmavo červenej farby, je výrazné a vôňou jemne pikantné. Víno nesie rovnaký názov ako hrozno – Cagnulari.

MONICA
Ide o najstarší druh  modrej vinnej révy na Sardínii. Pestuje sa od 11. storočia len v oblasti Sassari. Tento druh vyžaduje teplé podnebie, kriedovo kremičitú pôdu, ktoré nie je príliš vlhká. Víno nesie rovnaký názov ako hrozno – Monica.

CHARDONAY
Tento druh viniča pochádza z Francúzska. Pestuje sa však vo všetkých regiónoch Talianska. Preferuje kopcovitý terén, ílovitú pôdu a dobre vetrané prostredie.

Predaj alkoholických nápojov len osobám nad 18 rokov!

 

Kontaktujte nás

Zanechajte nám správu...