Vznik cestovín sa datuje ešte do doby pred našim letopočtom. Prvé zmienky pochádzajú zo starovekého Grécka, kde cesto na koláč usušili na slnku, potom natrhali na kúsky a uvarili. Rimania tento nápad zdokonalili tým, že cesto nakrájali na rovnaké pásiky, ktoré nazývali laganon, čo zrejme súvisí s dnešným názvom lasagne. Prvé cestoviny sa vyrábali doma. Prvé továrne na cestoviny začali vznikať až v 17. storočí v Taliansku.
Základom je tvrdená pšenica semolina
Cestoviny sú vyrábané podľa pôvodnej receptúry z tvrdenej pšenice, vďaka ktorej sa nerozvaria a ich chuť je delikátna. Novinkou, ktorou ozvláštnite vašu kuchyňu môžu byť aj cestoviny s rôznymi príchuťami. Sme výhradným dovozcom cestovín značky Brundu na Slovensko.
Cestoviny Brundu píšu svoju históriu od roku 1923, keď Andrea Brundu so svojou rodinou založil továreň na výrobu cestovín. Základ najvyššej kvality týchto cestovín je v žite, ktoré sa pred spracovaním na múku dlho suší. Žito na Sardínii ma jednu z najlepších kvalít, aké môže žito mať, dopomáhajú tomu najmä dlhé slnečné dni. Dodnes firmu vlastní rodina Brundu, ktorej záleží na tom, aby si na kvalitných a chutných cestovinách pochutili aj ostatní.
Konzumáciou cestovín z tvrdenej pšenice (semoliny), môžete pozitívne ovplyvniť aj vaše zdravie.
10 najlepších účinkov konzumácie semolinových cestovín:
- upravujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi,
- podporujú zdravé trávenie, čím zvyšujú obranyschopnosť organizmu,
- organizmu dodávajú potrebnú energiu, pričom zvyšujú fyzickú výkonnosť,
- prirodzene upravujú hormonálnu nerovnováhu,
- pozitívne ovplyvňujú činnosť srdcovo-cievneho systému,
- znižujú vysoký krvný tlak,
- využívajú sa proti vzniku vývojových ochorení (preto sa ich konzumácia odporúča tehotným ženám),
- odvodňujú a pôsobia proti vzniku dny,
- napomáhajú predchádzať vzniku cukrovky (vďaka vláknine),
- pôsobia preventívne proti rakovine (najmä hrubého čreva).
Poznáte všetky druhy cestovín?
Viete, že existuje až 600 druhov cestovín?Medzi najznámejšie druhy patria:
- Špagety sú v našich končinách asi najznámejšie. Sú dlhé, tvarom podobné špagátikom. Nedajú sa plniť, a preto sú vhodné k omáčkam, známe sú napr. bolonské špagety. Podľa etikety sa jedia vidličkou, pre tých menej skúsených je povolená lyžička, na ktorú sa nakrútia pomocou vidličky, a tak vložia do úst.
- Gnocchi sú cestoviny nepravidelného tvaru, sú mäkké a pripravujú sa z múky, zemiakov a vajec. Ide o taliansky ekvivalent k našim haluškám.
- Buccatini sú hrubšie špagety, ktoré sú duté (tenké makaróny).
- Penne sú diagonálne rezané, krátke trubičky, s oveľa širším priemerom ako buccatini. Vhodné sú k hutným omáčkam.
- Rigatoni sú rovnaké ako penne, ale majú rovné konce. Majú vrúbkovaný povrch.
- Orechiette v preklade „ušká“, sú smerom ku krajom plnšie a hrubšie, majú ryhovaný povrch.
- Tagliatelle sú široké dlhé rezance stočené do tvaru hniezda. Servírujú sa podobne ako špagety a jedia sa taktiež natáčaním na vidličku.
- Lasagne sú pláty s rozmermi 2,5 x 8 cm. Prekladajú sa mäsovou alebo zeleninovou plnkou a potreté bešamelom sa zapekajú.
- Farfalle majú tvar mašličiek alebo motýlikov. Sú vhodné k omáčkam, ale aj na zapekanie. Vyrábajú sa z tvrdej pšenice.
- Fusilli majú tvar vretien. Často sa podávajú k darom mora.
- Tortellini majú tvar stočených taštičiek, pripomínajú tvarom slimáčikov. Ich tvar je vraj inšpirovaný Venušiným pupkom. Sú plnené rôznymi plnkami, napríklad mäsovou.
- Ravioli sú cestoviny v tvare štvorca. Sú plnené, napr. ricottou, gorgonzolou, špenátom, zeleninovými pastami, mletým mäsom a pod. Pri servírovaní sa posýpajú strúhaným parmezánom.
- Canelloni majú tvar závitkov. Bývajú plnené najmä mäsovou plnkou. Sú vhodné na zapekanie.
Ako vidíte, toto je len zlomok, aké druhy cestovín existujú. U nás v predajni alebo v e-shope nájdete cestoviny klasické neochutené, ale i krásne farebné cestoviny, ktoré sú farbené výlučne zeleninou (napríklad špenátom, paradajkami, červenou repou,…)
Varte cestoviny ako praví Taliani
Uvariť cestoviny? Ľahká otázka, no prax býva neraz zložitejšia. Pri varení cestovín spravidla robíme tieto chyby:
- používame malý hrniec,
- vodu na cestoviny málo osolíme,
- cestoviny dáme do hrnca skôr ako zovrie voda,
- do vody pridávame olej, nemal by sa dávať žiadny ani olivový,
- cestoviny počas varenia nemiešame, treba ich sem tam pomiešať,
- varíme ich dlhšie ako je správne a na záver ich prepláchneme vodou, toto by sa robiť takisto nemalo.
Že ste sa tu viacerí spoznali? Ako teda uvariť cestoviny správne? Tak poďme na to:
- Do väčšieho hrnca dáme vodu, ktorú dostatočne osolíme, počkáme kým zovrie. Na každých 100 g cestoviny treba 1 liter vody. Na 1 porciu stačí 100 g suchej cestoviny. Potom zovretí do nej vložíme cestoviny.
- Pridáme teplotu varenia, pretože cestoviny sú studené. Ak dosiahneme bodu varenia, teplotu stíšime na mierny var, aby sme dosiahli vyrovnané varenie.
- Cestoviny varíme podľa odporúčania a typu cestovín.
- Ak ešte budete cestoviny po dovarení nejako tepelne upravovať, nedovarte ich úplne, potom by neboli také chutné.
- Hotové cestoviny rýchlo zlejte a ihneď zmiešajte s pripravenou omáčkou. Platí pravidlo, že uvarené cestoviny dávame do omáčky a nie omáčku do cestovín.
V našich receptoch nájde inšpiráciu, ako si pripraviť rôzne chutné recepty z cestovín.
Aké víno sa hodí k cestovinám?
K dobrému jedlu patrí aj kvalitné víno. K cestovinám vám odporúčame mladé svieže vínko Aragosta 2016, ktorá získala zlatú medailu z viac ako 5000 na výstave v Berlíne. Čím je jedlo jemnejšie a lahodnejšie, tým jemnejšie víno si vyžaduje. Vždy pamätajte na to, že jedlo a víno a jedlo by sa mali vzájomne dopĺňať. Víno Aragosta zakúpite aj v našom e-shope: