Tipy na pestré využitie zeleniny priamo z Talianska

Taliani sú známi svojím zdravým životným štýlom, ktorého súčasťou je kvalitná zeleniny a olivový olej. Vedia si jedlo v pokoji vychutnať a môžu sa pýšiť dlhovekosťou. V tomto blogu si predstavíme najpoužívanejšie druhy zeleniny a ich využitie.

Zelenina je obľúbená v celom Taliansku a teda aj na Sardínii. Medzi jej najpoužívanejšie druhy patrí najmä baklažán, artičoky, tekvice, paradajky, papriky a mangold. Zelenina sa podáva:

  • čerstvá vo forme šalátov,
  • dusená vo veľkých porciách ako príloha k mäsu,
  • plnená, grilovaná alebo dusená so syrom aj ako samostatný chod.

Pripravuje sa na olivovom oleji s korením, bylinkami a s cesnakom , aby si zachovala svoje výživové látky. Varená zelenina sa pripravuje málokedy. Spracúvajú sa len čerstvé produkty, čo je, samozrejme, odzrkadlené na chuti jedál. Taliani vôbec nepoužívajú mrazenú zeleninu.

 

Miro v Sun Giuliano VINO SARDO
Miro v Sun Giuliano

V našom sortimente nájdete kvalitnú grilovanú nakladanú zeleninu, ktorá sa dá ihneď konzumovať alebo sa dá použiť na mnohé iné spôsoby. Dbáme nielen o kvalitu zeleniny, ale aj oleja, v ktorom je naložená. Spolumajiteľ VINO SARDO Miro chodí pravidelne do firmy Sun Giuliana v Alghere, aby dohliadol, ako prebieha zber a spracovanie zeleniny a olív, ktoré nájdete u nás v predajni a v e-shope.

Typické druhy zeleniny, s ktorými sa v Taliansku stretnete sú:

  • Mangold – u nás málo známy a používaný, zato v Taliansku veľmi obľúbený a používaný ako listová zelenina. Taliani rozlišujú listový mangold, ktorý sa používa ako špenát a podobne aj chutí, a žilkovaný mangold, ktorý sa pripravuje ako špargľa alebo sa krája nadrobno ako koreňová zelenina.

Recept na smoothie z mangoldu:

  • Šalátová čakanka – má výraznú, jemne horkastá chuť, ktorá je zaujímavým doplnkom šalátov. Do rovnakej skupiny patrí aj púpava, ktorú Taliani používajú ako prísadu do jarných šalátov.
  • Artičoky – artičoka je v Taliansku nazývaná kráľovnou zeleniny. Zberá sa ešte pred kvitnutím a skladá sa z hlavičky kvetu a dužinatého kvetného lôžka. Varí sa okolo 40 minút vo vode ochutenej troškou citróna. Až potom sa dajú listy pekne oddeliť. Lôžko sa dá použiť až po odstránení chĺpkov.Rovnako obľúbený je aj kardon, t.j. divoký artičok.
    Vedeli ste, že kto často konzumuje ARTIČOKY, bude „večne mladý“, pretože tieto „kvietky plné zdravia“ majú omladzujúci účinok? Navyše obsahujú účinnú látku – cynarín, ktorá chráni a posilňuje pečeň a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. My ponúkame nakladané grilované artičoky, prečítajte si o nich viac.
  • Fenikel – je symbolom Talianska, používa sa v mnohých podobách – surový, varený alebo len blanšírovaný, ako príloha i ako hlavný chod. Fenikel je nielen chutný, ale aj liečivý:
  • podporuje obranyschopnosť,
  • má silný antiseptický účinok,
  • podporuje trávenie,
  • odstraňuje plynatosť,
  • eliminuje bolesti brucha,
  • zlepšuje vyprázdňovanie,
  • podporuje chuť do jedla,
  • udržuje zdravé a prečistené dýchacie cesty,
  • uvoľňuje hlien,
  • odstraňuje kašeľ, prečisťuje obličky a močové cesty,
  • má afrodiziakálny účinok,
  • odstraňuje stres z tela.

Hotový zázrak, čo poviete?

fenikel VINO SARDO

Podľa záznamov fenikel pestovali dominikánski mnísi sv. Gallena v Taliansku a odtiaľ sa dostal do zvyšku Európy i do celého sveta. Grécka mytológia hovorí o tom, že  bohovia z Olympu poslali vedomosti na zem ľuďom vo feniklovej stonke naplnenej uhlím. Už starí Rimania a Gréci poznali jeho liečivé a kulinárske vlastnosti. Nie je preto nič zvláštne, že Taliani si ho prisvojili ako národnú zeleninu.

Baklažán – je preň typická tmavofialová, lesklá šupka, ktorá má byť hladká a pevná. Pred použitím by sa vnútorná časť mala najskôr osoliť a potom ešte raz umyť. Robieva sa to kvôli lepšiemu uvoľneniu horkých látok. U nás si môžete zakúpiť nakladaný grilovaný baklažán. Je účinnou prevenciou voči onkologickým ochoreniam, upravuje aj hladinu krvného tlaku. V lete ponúka telu dostatočnú hydratáciu a veľmi dobre pôsobí aj na pokožku. Viac si o jeho účinkoch prečítajte priamo v našom e-shope.

Brokolica – táto zelenina sa v našich kuchyniach udomácnila len pred pár rokmi. Brokolica je príbuzná karfiolu, ale má oveľa výraznejšiu chuť. Ochutená cesnakom je obľúbená ako príloha k jedlám z mäsa a rýb.

Účinky brokolice:

  • podporuje imunitu,
  • detoxikuje vnútorné prostredie organizmu,
  • chráni bunky pred voľnými radikálmi,
  • chráni telo pred infekciami, vírusmi,
  • je účinná prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam,
  • udržuje pevné a silné srdce a cievy,
  • odstraňuje nadbytočný cholesterol z krvi,
  • pôsobí  prevencia proti osteoporóze.
Ochutnávka v predajni na Myjave VINO SARDO
V našej predajni na Myjave môžete počas apríla ochutnať a aj kúpiť so zľavou 20 %: vínko Mariano, grilované sušené paradajky a artičoky, syr Maasdamer, údený syr Pecorino, kozí syr Dolce Capra, pikantný salám Spianata Piccante a sardínsky chlieb Carasau. Tešíme sa na vás v pracovné dni od 9.00 do 17.00 hod. a v sobotu od 8.00 do 11.30 hod.

Cuketa – v Taliansku sa cukety často používajú surové do šalátov. Grilované alebo marinované rezy tejto zeleniny, naplnené mäsom a zapečené so syrom sa podávajú ako predjedlo alebo aj ako hlavné jedlo.  Vyskúšajte aj tento spôsob prípravy.

Paradajky – sú najdôležitejšou talianskou zeleninou, a preto sú v kuchyni zastúpené vo všetkých variáciách. Bez „zlatého jablka“, ako paradajky nazývajú, by sme si pravú taliansku kuchyňu nevedeli predstaviť. Neapolský šľachtitelia vyšľachtili túto rastlinu do súčasnej podoby. Vedeli ste, že paradajky sú vzácne vďaka účinnému antioxidantu – lykopénu (čo je rastlinné farbivo), ktorý zabraňuje rastu všetkých druhov nádorov a je teda prevenciou pred vznikom rakoviny? Lykopén sa neničí tepelnou úpravou rajčín, práve naopak, jeho koncentrácia vzrastá. Nakladané grilované paradajky, príp. plnené pastou z olív, artičokov a kapár zakúpite aj v našom e-shope či v predajni. Grilované sušené paradajky, sú našim najpredávanejším zeleninovým produktom.

Pozrite si celú našu ponuku nakladanej zeleniny a nájdite tú pravú, pre vaše chuťové bunky:

Grilovaná, nakladaná zelenina VINO SARDO

 

Mohli by sa Vám páčiť...

Kvásková špaldová pizza

Keďže viacerí viete, že som podľahla čaru kváskovania, chcem sa s vami podeliťo recept na chutnú, zdravú pizzu. Štartér: 1 PL ražného

Rýchla večera z bresaoly

Bresaola je delikátna rýchla chuťovka či ľahšia večera. Postup: Plátky Bresaoly rozložímena tanieri, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a posypeme nastrúhaným

Tipy na spokojnú dovolenku na Sardínii

Sardínia patrí neustále k dovolenkovým lákadlám tisícok turistov. Vďaka priamym letom s nízkonákladovou spoločnosťou Ryanair z Bratislavy sa stala dostupnejšou

Tipy na spokojnú dovolenku na Sardínii

Sardínia patrí neustále k dovolenkovým lákadlám tisícok turistov. Vďaka priamym letom s nízkonákladovou spoločnosťou Ryanair z Bratislavy sa stala dostupnejšou

Nákupný košík