Určite ste už počuli o blahodarných účinkoch olivového oleja pre náš život a používate ho v kuchyni. Možno máte na začiatku trošku chaos, ktoré druhy sú vhodné na tepelnú úpravu, ktoré len do studenej kuchyne. Tak poďme tieto dilemy rozlúsknuť.
U mňa v kuchyni nemôžu chýbať tieto tri druhy olejov:
-
Hroznový olej – aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou
Znesie vysokú teplotu a ja ho používam na vyprážanie, aj keď robím pre deti napríklad chlieb vo vajíčku. Skvelý je aj do koláčov. Úžasná informácia pre mňa bola, že je vhodný pre ľudí s histamínovou intoleranciou. A či sa nám to páči, či nie, tejto intoleranciou je čoraz viac. Viac si o tomto oleji prečítajte v produktovom liste.
2. Olivový olej – filtrovaný
Na studenú kuchyňu a varenie používam olivový olej. Nemusíte sa báť pokvapkať ním napr. zemiaky, ktoré idete piecť v rúre, či naložiť do neho marinované mäso. Filtrovaný olivový olej nájde svoje miesto pri príprave studených aj tepelne upravených jedál. Pár kvapiek olivového oleja v jedlách pre maličké deti uľahčuje ich trávenie a výborný je aj ochutený rôznymi čerstvými bylinkami.
Môj favorit je Extra panenský olivový olej.
3. Nefiltrovaný olivový olej do studenej kuchyne
A do šalátov nám doprajem nefiltrovaný olej. Je výraznejší, zdravší a nie je vhodný na tepelnú úpravu. Pri výrobe oleja tento neprechádza poslednou filtráciou, čiže je tam viac živín, ale aj kalu, ktorý by nám mohol pri tepelnej úprave pripekať. Skúste ním len tak pokvapkať syr a k tomu si dať olivy či sušené paradajky. Delikatesa.
Viac v produktovom liste.
Ochutené oleje vnesú do vašej kuchyne pestrosť
Ochutené oleje sú už povestné pri našich rodinných grilovačkách. Ugrilovaná zelenina (cukina, paradajky ,hríby, paprika, cibuľa,…) pokvapkaná ochuteným olejom je výborná, uvidíte, ako sa budú vaši hostia blažene tváriť. Každý si môže vybrať príchuť, ktorá najviac lahodí jeho gurmánskemu jazýčku.
V ponuke sú tieto príchute – ochutené oleje >
Niečo ostrejšie pre podrezané jazyky 🙂
Keď dostane môj manžel chuť na pikantný steak a my ostatní zas až tak pálivé nemusíme, vymyslel to tak, že si svoju porciu postrieka olivovým olejom s čili.
Oleje vhodné pre kváskovanie
Nedávno som sa zaradila do kruhu kváskovačiek, 🙂 a do receptov využívam hroznový, alebo olivový olej. Celá rodina milujeme vôňu a chuť domáceho chleba, pečiva či vianočky. A najmä sú, vďaka kvásku bez kvasníc, zdravšie a s talianskymi olejmi o kus originálnejšie.
TIP TALIANOV: Upečte si bagetky z kvásku a pokvapkajte ich kvalitným extra panenský olivovým olejom, posypte čerstvými bylinkami a cesnakom. Ja sa už zalizujem len pri predstave, a čo vy?
Na záver zopár receptov z našej e-kuchárky, v ktorých je použitý olivový olej.
Veronika