Sardínsky chlieb – chlebík, ako ho nepoznáme

sardínsky chlieb VINO SARDO

V našom ďalšom blogu vám priblížime typický sardínsky chlieb. Zabudnite na podobu chleba z našich pekární, ide o tenučké chrumkajúce plátky, ktoré sa tešia obľube najmä ako predjedlo či zdravý variant našich „čipsov“.

Sardínsky chlieb – Pergamena di pane, ako sa v originále nazýva, v preklade znamená pergamenový chlieb, tenký ako papier. Na Sardínii naň natrafíte na každom kroku. V reštauráciách je ponúkaný ako slaná pochutina podobná našim zemiakovým lupienkom, na rozdiel od nich však neobsahuje žiadne „éčka“ alebo ako príloha k šalátom či rybám.

V našej ponuke nájdete aj chlieb Carasau, ktorý je trošku hrubší, avšak rovnako chutný. Sme výhradným dovozcom sardínskeho chleba značky Panificio Cherchi na Slovensko.

Sardínsky chlieb sa môže konzumovať s čímkoľvek, so šalátmi, k zelenine, k rybám aj ako  pochutina. Má nízky obsah tuku. Môže sa podávať ako predjedlo, aj k hlavnému jedlu. Je jemný a chutný. V sardínskych reštauráciách je to typické predjedlo.

 

Sardínsky chlieb poznáme v rôznych podobách a s viacerými príchuťami:

  • Pergamena di Pane guttiau je tenučký plátok bez príchute s extra panenským olivovým olejom.
  • Pergamena di Pane je tenučký plátok bez príchute  a bez oleja. Je veľmi obľúbený, lebo Sardínčania si ho kvapkajú extra panenským olejom, aký im vyhovuje, s rôznymi príchuťami: čili, cesnak, hľuzovka, bazalka. Tieto oleje nájdete aj u nás >.
  • Pergamena di Pane guttiau Origano . Sardínsky chlieb s oreganom má viacero pozitívnych účinkov. Samotné oregano sa v kuchyni výborne hodí na pizzu, cestoviny, do šalátov, na dochutenie omáčok, mäsa a všetkého, čo má niečo spoločné s rajčinami.  Jeho konzumáciou napomáhate aj tráveniu, pretože oregano podporuje vylučovanie žlče. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla, takže sa využíva pri nechutenstve. Oregano má skvelé protizápalové účinky na každý orgán v ľudskom tele. A má aj silné antibiotické účinky.
  • Pergamena di Pane guttiau Rosmarina – chlebík s rozmarínom.Rozmarín  podporuje trávenie a chuť do jedla, zvyšuje tvorbu a vylučovanie moču a pomáha pri plynatosti. Funguje ako posila imunitného systému a dokáže pozdvihnúť náladu. Pomáha aj pri srdcových problémoch, upokojuje tachykardiu. Okrem toho má dezinfekčné účinky, podporuje prekrvenie a celkovo povzbudzuje, hlavne psychiku. Už tisícky rokov sa používa v tradičnej čínskej medicíne ako účinná bylinka na posilnenie mozgu. Obsahuje totiž vzácne éterické oleje, ktoré stimulujú jeho činnosť a zvyšujú jeho bdelosť a bystrosť.
  • Pergamena di Pane guttiau Nera.  Sardínsky chlieb netradičnej čiernej farby s aktívnym uhlím. Aktívne uhlie pomáha odstraňovať toxické ťažké kovy z organizmu, prispieva k zníženiu nadmernej plynatosti po jedle. Super je, že uhlie vôbec chuťovo necítite.
  • Pane Carasau guttiau tradičný chlieb, pečený medzi hrubšími platňami s olivovým olejom.
  • Pane Carasau tradičný chlieb, pečený medzi hrubšími platňami bez oleja.  Sardínčania si naň kvapkajú extra panenským olejom, aký im vyhovuje, s rôznymi príchuťami: čili, cesnak, hľuzovka, bazalka. Tieto oleje nájdete aj u nás >.

Sardínsky chlieb ako ho nepoznáte

Sardínsky chlieb však môže aj sám o sebe poslúžiť ako základ hlavného jedla. Prečítajte si náš recept na prípravu lasagní zo sardínskeho chleba

 

Lasagne zo sardínskeho chleba VINO SARDO

Prišla jar a blíži sa obdobie grilovačiek. Každý z nás sa ponúknuť svojim hosťom nejakú špecialitu. Skúste grilovať sardínsky chlieb a budete za hviezdy. Ako na to? Sardínsky chlieb Carasau položte na horúci grilovací rošt. Z každej strany opečte iba chvíľu max. 20 – 30 sekúnd. Potom môžete chlieb podľa chuti poliať neochuteným či ochuteným extra panenským olivovým olejom. Takto opečený chlieb skvelé chutí k vínku či ako príloha k šalátom a ku grilovanému mäsku.

Viac tipov na grilovačku s talianskymi dobrotami získate v našom staršom blogu.

Miro griluje sardínsky chlieb VINO SARDO

Miro pri grilovaní sardínskeho chleba

Novinka, zdravé čipsy

Sortiment sardínskych chlebov sme rozšírili o zdravé chipsy – snacky.

V ponuke máme dva druhy chipsov: neochutené len s olivovým olejom a ochutené rozmarínom. Sardínsky výrobca Cherchi plánuje ich sortiment v priebehu tohto roka rozšíriť.

 

Tip na vínko

Sardínsky chlieb je skvelým spoločníkom k dobrému vínku. Ako tip vám môžete odporučiť biele víno Blu, z odrody hrozna Vermentino, ktoré získalo zlatú medailu  na prestížnej súťaži v  nemeckom Berlíne.

 

Biele vino Blu VINO SARDO

Čítajte viac článkov zo seriálu Kus Talianska v srdci >