Čo budeme potrebovať:
|
Zmes, v ktorej budeme namáčať piškóty:
Najprv si pripravíme silnú čiernu sladenú mletú kávu (ideálna by bola čerstvo zomletá zrnková káva: 3 x vrchovatých čaj. lyžičiek mletej kávy + 3 x normálnych čaj. lyžičiek kryšt. cukru – zaliate pollitrom vriacej vody). Kávu necháme na chladnom mieste vylúhovať . Potom kávu scedíme do plytkej nádoby, aby sa nám podlhovasté piškóty lepšie namáčali a vmiešame do kávy Amaretto.
Krém:
Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielka s malým prídavkom práškového cukru vyšľaháme na sneh. Žĺtky spolu s kryštálovým cukrom vyšľaháme do hustej peny. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme mascarpone a zľahka (bez kuchyn. robota) premiešame. Potom do krému pridáme sneh z bielkov a opäť len zľahka premiešame aby nám krém nezredol a ostal „nadýchaný“.
Krém sa stane vďaka snehu jemnejší. Mascarpone je taliansky syr vyrobený zo smotany, zahustenej pomocou kyseliny vínnej, bez odstraňovania srvátok. Prečítajte si viac o talianskych syroch.
Postup vrstvenia:
Dno a steny formy (nízka misa, vysoký pekáč, atď. – ideálne hranatých tvarov) natrieme tenkou vrstvou krému, a to preto, aby sa kávou nasiaknuté piškóty neprilepili. Každú jednotlivú piškótu pred uložením do formy ponoríme v pripravenej a vychladenej zmesi z kávy, ale len na krátku dobu – aby sa piškóta nerozmočila.
Prvú vrstvu poukladaných piškót rovnomerne potrieme prvou polovicou krému. Na to ďalej poukladáme druhú vrstvu namáčaných piškót a tie potom zakryjeme druhou polovicou zostávajúcej plnky. Poslednú resp. hornú vrstvu plnky zasypeme rovnomerne po celej ploche kakaom.
Naplnenú formu necháme odstáť v chladničke na aspoň 12 hodín. Tiramisu chutí najlepšie po 2 dňoch, kedy sa už v jeho vnútri dokonale navzájom premiešali všetky jeho chute. Kto ho však vydrží dva dni obchádzať, však? 🙂
Tiramisu by sa malo servírovať vychladené a pokrájané na kocky. Alebo môžete takto naplniť dezertné poháre.