Keďže viacerí viete, že som podľahla čaru kváskovania, chcem sa s vami podeliť
o recept na chutnú, zdravú pizzu.
Štartér:
- 1 PL ražného kvásku, alebo 100 g Lievito Madre (taliansky kvások),
- 150 g špaldová hladká múka,
- 150 g voda.
Všetky ingrediencie zmiešame a necháme pri izbovej teplote kysnúť 6 – 9 hodín. Dĺžka kysnutia závisí od teploty. Potom si pripravíme cesto.
Cesto:
- štartér,
- 350 g špaldovej hladkej múky,
- 175 g vody,
- 50 ml extra panenského olivového oleja,
- 1 malá lyžička soli.
Všetko spolu zmiešame, vypracujeme nelepivé cesto. Prikryjeme a dáme na 1 hodinu do chladničky, potom poprekladáme a dáme najlepšie na noc ( 12 – 16 hodín ) do chladničky kysnúť.
Cesto nám v chladničke vydrží aj 2 dni.
Keď už dostaneme chuť na pizzu, cesto vyberieme z chladničky rozdelíme na štyri časti. Spravíme
bochníčky a necháme na doske 1 hodinu prikryté fóliou kysnúť. Potom vytvarujeme z cesta
požadovaný tvar pizze.
Paradajkový základ:
- plechovka drvených paradajok,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 PL pizza korenia,
- 1 PL olivového oleja.
Na plech dáme papier na pečenie a preložíme cesto na pizzu. Cesto potrieme paradajkovým
základom a potom už je na nás,na akú pizzu máme chuť.
Ingrediencií na pizzu je neskutočne veľa, z tých najobľúbenejších vyberám: šunka, prošuto, tuniak, slanina, klobása, morské plody, olivy, cibuľka, hríby, kukurica, artičoky, gorgonzola, mozzarella, paradajky, bylinky.
Pripravenú pizzu vložíme do vyhriatej rúry na 250 stupňov a pečieme 7 – 10 minút, sledujeme pečenie , pretože každá rúra inak pečie.
Po vytiahnutí z rúry okraje pizze potrieme olivovým olejom (kto má rád môžeme do neho prelisovať
cesnak). Alebo použiť pripravený olej s cesnakom, ktorý kúpite u nás v e-shope.
Druh múky sa môže meniť, môžeme použiť pšeničnú, semolinu, manitobu, pri zmene múky treba
podľa savosti upraviť množstvo vody.
K tomu dobre vychladené vínko, pre mňa osobne Aragosta je top. Už teraz sa mi zbiehajú slinky. 🙂