Leto, obdobie grilovačiek, párty či barbeque. Naša kuchyňa sa presúva do záhrad, altánkov, na terasy… Hostiteľ chce vždy svojich hostí prekvapiť niečím novým, chutným. Preto sme si pre vás pripravili niekoľko rád, ako urobiť vašu grilovačku jedinečnou, lebo ugrilovať klobásu, špekáčik, slaninku, to dokáže takmer každý.
Sardínia je stredomorská oblasť a pre tú sú typické morské „príšerky“. Tie dominujú aj na grilovačkách:
- krevety,
- kalamáre,
- mušle,
- chobotnice,
- homáre.
Výhodou, je že v Stredomorí ich kúpite čerstvé priam vylovené z mora ☺.
Na žiadnej grilovačke nemôže chýbať typický sardínsky chlieb Carasau. Ten pokvapkáme kvalitným extra panenským olivovým olejom a z každej strany veľmi krátko opečieme na grile, stačí po dobu maximálne 10 sekúnd/strana. Nakoniec, kto má rád, môže ho trošku posoliť. Výborná zdravá pochúťka, ktorú oceníte namiesto chleba, bagetiek, žemlí…


Ak neradi experimentujete a radi stavíte na klasiku, tak siahnite po sardínskych klobásach, tie sú najviac podobné tým našim.
Grilujte zdravo
Keď grilovať, tak zdravo. Medzi hlavné zásady patrí:
- nemalo by prichádzať k priamemu kontaktu mäsa s ohňom, treba zamedziť kvapkaniu šťavy z mäsa do ohňa. Tieto výpary sú škodlivé. Použite dokonale prehorené uhlie,
- grilujte na špeciálnom obale, platni,
- najideálnejší je lávový alebo elektrický gril,
- používajte čerstvé potraviny,
- mäso konzumujte, až keď sa dostatočne tepelne upravení, t.j. ak jeho teplota pri grilovaní dosiahla 70 °C s dobou grilovania aspoň minút,
- grilujte menšie kusy mäsa, prepečú sa rýchlejšie ako jeden veľký kus,
- tatársku omáčku nahraďte ochuteným jogurtom, pridajte doňho bazalku či cesnak,
- ku grilovaným jedlám servírujte veľké množstvo šalátov a byliniek,
- soľ v marinádach nie je vhodná, pretože sa s bielkovinami stáva zdrojom silných karcinogénov. Ak použijete v marináde soľ, čas marinovania treba skrátiť o polovicu.
- znížiť tovrbu karcinogénov sa dá aj marinovaním mäsa v červenom víne, ale i v marináde z olivového oleja, cukru, balzamikového octu, citrónovej šťavy, cesnaku rozmarínu.
Grilujte ako profesionál
- Mäso naložte na niekoľko hodín do marinády s bylinkami, olejom a korením. Dávajte si pozor na to, keď budete dávať mäso na gril, zostrite z neho čo najviac marinády, lebo spôsobí pripálenie.
- Rošt na ktorom budete grilovať dôkladne očistite a za studena potrite olejom, nebude sa vám jedlo pripaľovať.
- Zelenina na grile je úžasná, zdravá. Použite cuketu, baklažán, farebné papriky, paradajky, kukuricu, cibuľu, pór, či kaleráb. Zeleninu vopred nesoľte, potrite ju slabou vrstvou oleja, aby sa nepripálila a neprilepila.
- Nepoužívajte maslo, rýchlo sa pripáli. Najlepšie sú kvalitné oleje – hroznový či olivový.
- Famóznym dezertom je grilované ovocie, ktorým ohúrite i gurmána. Hrušky, mango, jablká, banány, ananás marinujte v ovocnej šťave, no môžete pridať i med, rum, likér. Ovocie pripravujeme na miernejšej teplote ako mäso.
Pravidelné tipy na recepty a články z oblasti talianskej gastronómie vám raz do mesiaca pošleme emailom. Stačí sa prihlásiť na odber newslettera:
Marinády
Chcete aby vaše grilované mäso chutilo ako od grilmajstra? Ponúkame vám marinády na naloženie mäsa. Pamätajte, čím menej prísad, tým viac vynikne chuť mäsa.
Barbecue
Vo väčšej mise zmiešame 10 PL ostrejšieho kečupu s 250 ml kolového nápoja. Do zmesi pridáme 3 roztlačené strúčiky cesnaku s 1 ČL tabasca. Osolíme a okoreníme. Marináda sa vynikajúco hodí na rebierka a kuracie krídelká.
Pivná
V mise premiešame 2 PL kečupu s 2 PL sójovej omáčky, s 2 roztlačenými strúčikmi cesnaku a s najemno nasekaným tymianom a rozmarínom. Zalejeme 300 ml svetlého piva a dobre rozmiešame. Mäso naklepeme, osolíme a naložíme na noc do marinády. Je vhodná na bravčové či hovädzie mäso.
Citrónová
V miske rozšľaháme 4 PL olivového oleja s 2 PL citrónovej šťavy. Ošúpeme a najemno nasekáme 1 menšiu cibuľu a spolu s 1 PL provensalského korenia zamiešame do olejovo-citrónového základu. Nakoniec ochutíme soľou a korením, zakryjeme fóliou a dáme aspoň na 30 minút odležať do chladničky. Marináda sa vynikajúco hodí na ryby alebo kuracie prsia.
Medovo-zázvorová
Väčší koreň zázvoru ošúpeme, nasekáme nadrobno a spolu s pretlačenými 8 strúčikmi cesnaku a zmiešame vo väčšej mise. Pridáme 4 PL medu, podľa chuti kečup, petržlenovú vňať, 2 PL sójovej omáčky, 1 ČL mletého koriandra, 1 PL worcesterskej omáčky, soľ, mleté čierne korenie a olivový olej. Do pripravenej marinády vložíme kuracie mäso a necháme ho marinovať na chladnom mieste minimálne 1 hodinu.
Dresingy
Vymeňte kečupy a tatárske omáčky za zdravé a chutné dresingy, ktorými prekvapíte. Pár tipov ako ich pripraviť :
- Paradajkový dressing si pripravíme z našej paradajkovej šťavy premiešanej s citrónovou šťavou, roztlačeným cesnakom a grilovacím korením.
- Bylinkový dressing pripravíme zmiešaním bieleho jogurtu, horčice, grilovacieho korenia a byliniek (tymián, oregáno, bazalka).
- Taliansky dressing si pripravíme z olivového oleja, vínneho octu, prelisovaného cesnaku a javorového sirupu. Pridáme grilovacie korenie a worchesterskú omáčku. Všetko dôkladne premiešame.
Ideálne bylinky do marinád sú:
- bazalka,
- rozmarín,
- tymián,
- oregano,
- petržlenová vňať,
- šalvia.
Všetky koreniny a soli dostanete v našom e-shope či predajni počas celého júna so zľavou – 10 % a pri nákupe nad 35 eur dostanete aj sladkú odmenu: