Tipy, ktoré mestá a miesta v Taliansku sa oplatí vidieť

Vydajte sa s nami za spoznávaním Talianska a jeho ostrovov. Veríme, že sa potešíte našim tipom, ktoré atrakcie a miesta navštíviť.

 

Večné mesto Rím

Akým iným mestom začať, než hlavným? RÍM – nazývaný tiež Večné mesto, je plný historických pamiatok. Spomeňme len pár z nich: Koloseum, Panteón, Fontánu di Trevi, Baziliku di San Giovanni in Laterano. V Ríme chrlí vodu viac ako 280 fontán a stojí viac ako 900 kostolov. Každú noc vytiahnu zo známej Fontány di Trevi až do 3 000 eur v minciach. Pekný balík, čo poviete? Tie tam počas jedného dňa nahádžu turisti. Peniaze putujú na charitu, ktorá nimi pomáha chudobným v Ríme.

 

Milánske rizoto

Miláno je mesto mnohých tvárí, stojí za to spoznávať každú z nich. Historické pamiatky: katedrála II Duomo di Milano, Sforzovský hrad, Baziliku Sv. Lorenza so starovekou knižnicou, kostol Santa Mariadelle Grazie, ktorý sa pýši veľkolepým dielom od Da Vinciho – Posledná večera. Miláno je aj mesto módy. Peňaženka nejednej dámy zakrváca pri shoppingu na Via Montenapoleone. A kým ženy nakupujú, muži si môžu pozrieť futbalový zápas na svetoznámom štadióne San Sire. Skvelou bodkou za úžasným dňom v tomto meste je dobré jedlo. Určite vyskúšajte pravé talianske rizoto, ktorým je Miláno svetoznáme.

 

Milano VINO SARDO
Miláno

Karneval v Benátkach

Benátky – Venezia mesto bohaté na veľkolepé paláce, chrámy rôznych štýlov, umelecké pamiatky či úzke uličky. Architektonicky zaujímavé mosty sú lákadlom pre návštevníkov pre svoju neopakovateľnú romantickú atmosféru. Po meste sa dá pohybovať len po vlastných alebo vodnými taxíkmi – gondolami. V Benátkach sídli tretia najvýznamnejšia talianska opera La Fenice. Hlavnou udalosťou roka je februárový karneval. Benátky sú zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

 

Hlavné mesto Toskánska – Florencia

Florencia (po taliansky Firenze) patrí medzi najkrajšie talianske mestá. Je druhým najnavštevovanejším mestom v Taliansku a hlavným mestom Toskánska. Upúta vás mnohými námestiami, na ktorých to priam dýcha kultúrou a históriou: Piazza del Duomo, Piazza San Lorenzo s bazilikou, Piazza dela Signotia s galériou Uffizi. Nájdete tu aj jeden z najznámejších mostov – Ponte Vechhio. Symbolom mesta je Bruneleschiho kopula Dómu, viditeľná už z diaľky. Za povšimnutie stojí aj gotická katedrála Santa Maria del Fiore s kupolou vysokou 91 m. Baptisterium a Giottova veža vytvárajú jednu z najznámejších architektonických kompozícii. Toskánsko je aj kulinárskym rajom a jeho kuchyňa sa výrazne neodlišuje od talianskej, skôr je iba viac orientovaná na domáce suroviny a ich regionálne spracovanie.

Pisa

Pisa a jej šikmá veža

Pisa je dalším toskánskym mestom. Síce maličkým, ale nemenej významným.  Mesto láka nielen históriou, ale i štúdiom, sídli tu prestížna univerzita s 11 fakultami a viac ako 50 000 študentmi, pritom samotné mesto má len okolo 90 000 obyvateľov. Srdcom Pisy však dlhé roky ostáva Piazza dei Miracoli – Námestie zázrakov, na ktorom sa nachádza Šikmá Veža Torre. Stavba Torre začala v roku 1173, nakláňať sa však začala až pred jej dokončením – okolo roku 1274 – pri zhotovení tretieho podlažia.

 

Štát Vatikán

Vatikán tento najmenší mestský štát sveta má iba 44 hektárov. Nachádza sa ako malá enkláva v strede Ríma. Vlastné územie Vatikánu zahrňuje Baziliku sv. Petra, Svätopeterské námestie s Apoštolským palácom, priľahlé budovy a vatikánske záhrady. Vatikán má iba pár stoviek obyvateľov, zato má vlastný národný futbalová tím. 🙂 A ešte pár pikošiek o Vatikáne: na čele štátu nie je prezident, ale pápež, nemá diaľnice, ale má najkratšiu železničnú trať s jednou zastávkou. Nemá žiadnu nemocnicu, to znamená, že ani jeden občan sa nenarodil vo Vatikáne. Nájdete tam svetový unikát, bankomat, ktorý je v latinčine. Nie je tu žiadna taxi služba. Tak čo, oplatí sa tam ísť pozrieť?

Vatikán

Neapolská pizza

Neapol je hlavným mestom Kampánie. Práve v tomto meste sa datuje vznik snáď najobľúbenejšieho jedla na svete – pizze. Nachádza sa tu najstaršia pizzéria Antica Pizzeria Port’Alba. Neapol je známym svojim prístavom, z ktorého plávajú lode na ostrovy Capri a Ischiu. Neapol je živý a temperamentný, ako jeho obyvatelia a plný dobrých vecí – sladké limoncello, vynikajúca káva, pizza, množstvo histórie na malom kúsku či tajuplného podzemia. Z Neapola zájdite na výlet na ostrov Capri, kde nájdete úžasné azúrové more, sopku Vezuv, či do starobylého mesta Pompeje. Neapol je mesto, ktoré nikdy nespí. 🙂

 

Rómeo a Júlia vo Verone

Verona – pri vyslovení názvu mesta sa mi často v podvedomí vynorí obrázok slávneho páru Rómea a Júlie s ich tragickou láskou. To však nie je všetko, čo robí Veronu známou. Mesto nepodľahlo modernej architektúre, ale zachovalo si svoju historickú tvár. Dominantou mesta je amfiteáter L´ Arena, pripomínajúci rímske Koloseum. Vo Verone trávil voľné chvíle aj sám veľký Julius Caesar a, okrem Shakespeara, inšpirovala aj umelcov ako Dante, Goethe, Stendal, či Paul Valéry. Verona leží na úpätí talianskych Álp a v jej blízkosti nájdete, okrem iných architektonických skvostov, i prírodné dedičstvo. Jeho neodmysliteľnou súčasťou je aj jazero Lago di Garda, označované turistami za jedno z najkrajších jazier v celom Taliansku.

Alghero

Sardínske Alghero

Alghero je starobylé mesto na Sardínii, do ktorého sa dostanete z Bratislavy priamou leteckou linkou spoločnosti Ryanair. A kto ešte nevie, tu býva náš Miro. :-). Pre svoj katalánsky vzhľad sa nazýva aj Malá Barcelona. Je plné historických pamiatok a malebných uličiek. Promenáda sa stiahne viac ako 10 kilometrov, prechádza od pláží k pobrežným hradbám. Neďaleko Alghera je známa jaskyňa v skale uprostred mora – Grotta di Netuno alebo baňa v Agentiere, ktorú vrelo odporúčame navštíviť. Okolie Alghera je lemované neskutočne krásnymi plážami, asi najznámejšia je exotická pláž Stintino. Okolie Alghera je ideálne aj pre cykloturistiku. Odporúčam navštíviť aj národný park Porto Conte s nádhernými plážami – Mugoni a La Stella. V prípade, že si Sardínia získala vaše srdce, stačí zájsť na Mirovu stránku s ubytovaním, kúpiť letenky a zbaliť kufre. 🙂

 

Ekologické Cagliari

Cagliari je hlavné a najväčšie mesto Sardínie. Rozprestiera na siedmich kopcoch. Toto mesto je staršie ako Rím. Cagliari je aj „najzelenšie“, resp. najčistejšie mesto Sardínie. Vďaka rozsiahlym parkom sa môže pochváliť veľmi nízkou hladinou smogu. Mesto láka historickými pamiatkami, ako katedrála St. Remy, kostol Madonna di Bonaria, z rímskeho obdobia sa zachoval amfiteáter vytesaný do skaly pre 20-tisíc divákov. Príjemný deň v Cagliari určite zakončite návštevou romantickej pláže Spiaggia di Poetto s jemným snehobielym pieskom a tyrkysovým morom s pozvoľným vstupom. Meria nekonečných 13 km a patrí medzi najdlhšie mestské pláže v celom Taliansku.

 

Sicílska mafia

Sicília je najväčší ostrov v Stredozemnom mori nachádzajúci sa na juhu Talianska. Ostrov je veľmi rozmanitý. Spája sa s mafiánskou organizáciou Cosa Nostra, mafiánske historky o tomto kraji sú, našťastie, už len história. V uliciach Sicílie vládne pokojná atmosféra talianskeho prímorského ovzdušia. Hlavným mestom je Palermo. Medzi jeho najznámejšie pamiatky patria staroveké Syrakúzy, v ktorých pôsobil legendárny učenec Archimedes. Na juhu nájdeme mesto Agrigento, ktorého súčasťou je takzvané Údolie chrámov. Mesto Taormina volajú druhým Monte Carlom. Týči sa niekoľko metrov nad morom a ponúka unikátny pohľad na Etnu. Typickými turistickými oblasťami sú mestá Cantania a Giardini Naxos. Obe ponúkajú vhodnú kombináciu oddychu pri mori a aktívnej dovolenky. V sicílskej gastronómii sa stretli Grécko a Taliansko. Medzi tradičné jedlá patria rôzne zeleninové a ovocné šaláty, špagety so sardelami a ryby na cesnaku. Na blízkom ostrove Vulcano si môžete vychutnať blahodarné bahenné kúpele, ktoré priaznivo pôsobia na pokožku. Tak čo, zlákala vás Sicília niečím?

Sardínia VINO SARDO
Sardínia

Termálne bohatstvo Ischie

Ischia – celoročne zelený ostrov je ideálnym miestom relaxačnej a kúpeľnej dovolenky. Ostrov ponúka svetovo unikátne liečivé termálne bohatstvo. Ide o viac ako stovku teplých ajstudených minerálnych prameňov vyvierajúcich po celom ostrove i priamo v mori. Táto termálna voda lieči ischias, bolesti chrbtice, reumatizmus, astmu, gynekologické a rôzne kožné problémy. Ischia patrí zároveň k najromantickejším ostrovom Talianska. Dýcha históriou, stredomorským pokojom, je ideálnym miestom na romantickú, relaxačnú a oddychovú dovolenku. K najobľúbenejším miestam patria pláže Citara, Chiaia, Cava dell´Isola, San Montano, či takmer dvojkilometrová aj lodným taxíkom dostupná pláž Maronti. Ischia je vyhľadávaným cieľom návštevníkov z celého sveta. Tak čo, bude aj vaším dovolenkovým cieľom?

A ak si lámete hlavu, ako sa v Taliansku dohovoríte, mrknite do nášho staršieho blogu, určite sa tam na vás nalepí pár potrebných fráz.

blog august MINIKURZ TALIANČINY VINO SARDO

Mohli by sa Vám páčiť...

Kvásková špaldová pizza

Keďže viacerí viete, že som podľahla čaru kváskovania, chcem sa s vami podeliťo recept na chutnú, zdravú pizzu. Štartér: 1 PL ražného

Rýchla večera z bresaoly

Bresaola je delikátna rýchla chuťovka či ľahšia večera. Postup: Plátky Bresaoly rozložímena tanieri, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a posypeme nastrúhaným

Tipy na spokojnú dovolenku na Sardínii

Sardínia patrí neustále k dovolenkovým lákadlám tisícok turistov. Vďaka priamym letom s nízkonákladovou spoločnosťou Ryanair z Bratislavy sa stala dostupnejšou

Tipy na spokojnú dovolenku na Sardínii

Sardínia patrí neustále k dovolenkovým lákadlám tisícok turistov. Vďaka priamym letom s nízkonákladovou spoločnosťou Ryanair z Bratislavy sa stala dostupnejšou

Nákupný košík