Vianoce po taliansky

Vianočné sviatky a obdobie adventu sú v Taliansku a na Sardínii  podobné ako na Slovensku. Sú plné zvykov, tradícií , dobrého jedla, darčekov, rodinnej pohody a hlavne Taliani trávia veľa času s rodinou.

Miro žije v Taliansku už zopár rokov a niekoľko posledných prežil priamo na Sardínii, svoje skúsenosti spísal pre vás spolu so všeobecnými informáciami v nasledujúcich riadkoch.

Talianska Novena a Buon Natale

Vianočné obdobie sa v Taliansku začína osem dní pred Vianocami, 17. decembra a nazýva sa Novena. Trvá do 6. januára, do sviatku nazývaného Epifania (Sviatok Troch kráľov). 

Počas obdobia Noveny chodia deti od domu k domu recitujúc básne a spievajúc. Dostávajú peniaze, aby za ne mohli kúpiť darčeky. V niektorých častiach pastieri prinášajú do dedín hudobné nástroje, hrajú a spievajú vianočné piesne. Taliansku sa na Vianoce želá Buon Natale, teda „Dobré narodenie Pána“.

 

Vianoce v Alghere
Vianoce v Alghere

Med a oriešky nesmú chýbať

Keďže jednotlivé regióny Talianska sú veľmi rozmanité, je ťažké identifikovať tradičnú taliansku slávnostnú večeru. Väčšina vianočných koláčov a sladkostí obsahuje oriešky a med, ktorými sa ctí plodnosť zeme, a ktoré majú zároveň osladiť nový rok. Typickým vianočným koláčom je Panettone s kandizovaným ovocím. Voňavé medové medovníčky u nich veru nenájdete.

 

Vianoce na Sardínii – v Alghere

Vianočné sviatky sa na Sardínii oslavujú v podobnom duchu ako na Slovensku. Jediný rozdiel je príjemná klíma okolo 20 stupňov a morský  vánok, ktorý vám spríjemňuje vianočný čas. Kto by menil?

Vianoce v Alghere
Vianoce v Alghere

Rodina je základ

Symbolikou celého obdobia Vianoc je rodina. Keďže Sardínia je hlavne poľnohospodársky ostrov, rodiny počas celého roka tvrdo pracujú na poliach, starajú sa o zvieratá alebo sa živia rybolovom. Ľudia poväčšine žijú skromným životom, v minulosti nebolo peňazí nazvyš a preto aj tradične jedlá, ktoré boli na vianočnej večeri boli a sú veľmi jednoduché. Ale štedrovečerný stôl musí byť plný jedla.

Vianoce v Alghere
Vianoce v Alghere

Plný stôl

24. decembra sa počas celého dňa pripravuje všetko na večeru. V Alghere je to hlavne  pečené mäsko, mladá jahňacina – Agnello a mladé prasiatko – Porcetto. Toto sú hlavné mäsité jedla. Samozrejme  nemôžu chýbať sardínske gnocchi a ravioli. Ako predjedlo sa podáva ovčí syr a sardínsky chlieb – pane carasau. K dobrej večeri samozrejme patri dobré víno. Rodiny si doprajú kvalitné červené víno  Cagnulari alebo Riservu.

Pečené prasa VINO SARDO

Večera sa podáva okolo 21.00 hod. Po večeri ide väčšina ľudí na polnočnú omšu – Sa Missa e’ Puddu. Každá i malá dedina ma kostol. Po omši si všetci nájdu darčeky pod stromčekom alebo pod betlehemom.

 

vianočná zľava VINO SARDO

 

Ako trávia Sardínčania prvý a druhý sviatok vianočný

Niektoré rodiny si rozbaľujú darčeky až ráno na prvý sviatok vianočný. Darčeky nenosí Ježiško, ale Babbo Natale, čo znamená Otec Vianoc.

 

Vianoce v Alghere
Vianoce v Alghere

 

25-teho tí, ktorí majú viac v rodinnom rozpočte, idú na obed do reštaurácie. Obedné menu približne za 50 euro na osobu pozostáva z predkrmov ako sú syry, sálamy, cestoviny, a potom je hlavne menu. Jahňacina, mladé prasiatko. Potom si ľudia dajú sorbet, aby mali neutrálnu chuť a prídu na rad jedlá z rýb. Ako dezert je Seadas – je to ovčí syr obalený v ceste a vypražený. Na vrch sa dáva buď cukor alebo med. Červené víno je neoddeliteľnou súčasťou zimného obdobia. Cagnulari , Le Bombarde či tradičná Monica. K rybám sa podáva Vermentino Blu alebo Papiri.

 

seadas

26-teho sa stretávajú rodiny a ide a do mesta. Prechádzky popri mori sú neoddeliteľnou súčasťou Vianoc v Alghere. Skvelé, však?

S Vianocami sa tradujú aj rôzne povery. Ten kto sa narodí v noci 24-teho na 25-teho decembra, tak vraj najbližších sedem rokov bude chránený od nešťastia. Povera hovorí, že títo ľudia budú mat počas celého života silné zuby, nebudú im vypadávať  vlasy a ich telá zostanú v jednom celku aj po smrti.

Vianoce v Alghere
Vianoce v Alghere

Tradície a zvyky počas vianočných sviatkov v Taliansku všeobecne:

  • Deťom na Slovensku nosí do čižiem sladkosti Mikuláš 6. decembra, talianske deti si musia počkať do 6. januára na bosorku Befanu. Befana je stará a veľmi škaredá bosorka s krivým nosom, ktorá lieta na metle. Má dlhú širokú sukňu, farebnú zásteru s dvoma vreckami, ošúchané topánky a na hlave veľký špicatý klobúk. Je to však dobrá čarodejnica, ktorá dobrým deťom prináša cukríky a zlým uhlie. Legenda hovorí, že v noci z 5. na 6. januára Traja králi zaklopali na dvere u starej čarodejnice Befany, aby sa jej spýtali na cestu do Betlehema. Pretože mala veľa práce, musela upratovať a variť, nemohla s nimi ísť, a tak im iba ukázala cestu. Svoje rozhodnutie neísť privítať Ježiška oľutovala a odvtedy každý rok v túto noc nosí všetkým dobrým deťom darčeky.
  • Taliani večerajú na Silvestra šošovicu (šošovicový prívarok). Symbolizuje peniaze, teda čím viac šošovice zješ, tým budeš bohatší.
  • Roh z čili papričiek má  ochrániť pred nešťastím, zlými duchmi a samozrejme prináša aj šťastie. Tento zvyk je typický pre oblasť Kalábrie.
  • Typické pre Talianov je mať v posledný deň roka na sebe oblečené niečo červené. Zvyčajne bielizeň. Vraj to prináša šťastie.

Tak čo, nájde niečo z talianskych a sardínskych Vianoc svoje čestné miesto aj vo vašich domácnostiach? My skúsime minimálne tú červenú bielizeň. 🙂

Miro a Veronika

www.vinosardo.sk

Vianoce v Alghere
Vianoce v Alghere

 

Mohli by sa Vám páčiť...

Kvásková špaldová pizza

Keďže viacerí viete, že som podľahla čaru kváskovania, chcem sa s vami podeliťo recept na chutnú, zdravú pizzu. Štartér: 1 PL ražného

Rýchla večera z bresaoly

Bresaola je delikátna rýchla chuťovka či ľahšia večera. Postup: Plátky Bresaoly rozložímena tanieri, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a posypeme nastrúhaným

Tipy na spokojnú dovolenku na Sardínii

Sardínia patrí neustále k dovolenkovým lákadlám tisícok turistov. Vďaka priamym letom s nízkonákladovou spoločnosťou Ryanair z Bratislavy sa stala dostupnejšou

Tipy na spokojnú dovolenku na Sardínii

Sardínia patrí neustále k dovolenkovým lákadlám tisícok turistov. Vďaka priamym letom s nízkonákladovou spoločnosťou Ryanair z Bratislavy sa stala dostupnejšou

Nákupný košík