PANETTONE – TALIANSKA BÁBOVKA

panettone VINO SARDO

Čo budete potrebovať:

  • 500 g hladkej múky,
  • 125 g trstinového cukru,
  • 125 g mäkšieho masla,
  • 100 g hrozienok,
  • 100 g citrónovej kôry,
  • 50 g sušených brusníc,
  • 50 g mandlí,
  • 2 lyžice rumu alebo 0,5 dcl portského vína,
  • 120 ml vlažného mlieka,
  • ½ lyžičky soli,
  • 12 g droždia,
  • 1 vanilkový cukor alebo extrakt z vanilky,
  • 1 lyžica medu,
  • 2 vajcia.

Postup:

  1. Hrozienka a brusnice si naložíme tak na hodinu do rumu či portského vína.
  2. Múku a cukor spolu zmiešame, uprostred  nasypeme  droždie, pridáme štipku soli. Vlažné mlieko zmiešame s  vajcami, vanilkovým extraktom a citrónovou kôrou a toto celé pridáme do zmesi cukru a múky s droždím. K tomu pridáme ešte lyžicu medu. Spolu dobre zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Pridáme mäkké maslo ešte raz dobre pomiesime.
  3. Nasiaknuté hrozienka a brusnice zlejeme a zapracujeme aj s mandľami do cesta. Ak nám zostane rum , či víno,  už ich viac nepridávame. Takto pripravené cesto necháme kysnúť aspoň 2 hodiny, pokiaľ cesto nezdvojnásobí svoj objem. Cesto bude lepkavejšie.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na časti a vlejeme do originálnych papierových foriem na panettone alebo do bábovkovej formy vystlanej papierom na pečenie. Takto pripravené prekryjeme utierkou a ešte necháme asi hodinu kysnúť.
  5. Rúru vyhrejeme na 190°C. Cesto potrieme roztopeným maslom a ostrým nožom ho narežeme do kríža. Pečieme koláč na dolnej mriežke rúry asi hodinu. Špáradlom si zistíme, či je koláč hotový. Asi v polovici pečenia,môžete vrch prikryť alobalom, aby sa nespiekol.

Bon apetit!