Čo budete potrebovať:
- 500 g hladkej múky,
- 125 g trstinového cukru,
- 125 g mäkšieho masla,
- 100 g hrozienok,
- 100 g citrónovej kôry,
- 50 g sušených brusníc,
- 50 g mandlí,
- 2 lyžice rumu alebo 0,5 dcl vína,
- 120 ml vlažného mlieka,
- ½ lyžičky soli,
- 12 g droždia,
- 1 vanilkový cukor alebo extrakt z vanilky,
- 1 lyžica medu,
- 2 vajcia.
Postup:
- Hrozienka a brusnice si naložíme tak na hodinu do rumu či portského vína.
- Múku a cukor spolu zmiešame, uprostred nasypeme droždie, pridáme štipku soli. Vlažné mlieko zmiešame s vajcami, vanilkovým extraktom a citrónovou kôrou a toto celé pridáme do zmesi cukru a múky s droždím. K tomu pridáme ešte lyžicu medu. Spolu dobre zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Pridáme mäkké maslo ešte raz dobre pomiesime.
- Nasiaknuté hrozienka a brusnice zlejeme a zapracujeme aj s mandľami do cesta. Ak nám zostane rum , či víno, už ich viac nepridávame. Takto pripravené cesto necháme kysnúť aspoň 2 hodiny, pokiaľ cesto nezdvojnásobí svoj objem. Cesto bude lepkavejšie.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na časti a vlejeme do originálnych papierových foriem na panettone alebo do bábovkovej formy vystlanej papierom na pečenie. Takto pripravené prekryjeme utierkou a ešte necháme asi hodinu kysnúť.
- Rúru vyhrejeme na 190°C. Cesto potrieme roztopeným maslom a ostrým nožom ho narežeme do kríža. Pečieme koláč na dolnej mriežke rúry asi hodinu. Špáradlom si zistíme, či je koláč hotový. Asi v polovici pečenia,môžete vrch prikryť alobalom, aby sa nespiekol.
Bon apetit!