Čo budete potrebovať:
- 250 ml mlieko,
- 300 g tvrdý syr fontal,
- 100 g strúhaný parmezán (zakúpite v našej predajni),
- 100 g prosciutto (zakúpite v našej predajni),
- 900 g čerstvý špenát,
- 1 ks citrón,
- 8 ks grilovaných artičokov,
- 2 ks vajce,
- 1 PL kukuričná polenta,
- maslo na vymastenie,
- soľ,
- mlete čierne korenie.
Postup:
Špenátové listy zbavíme stoniek, nakrájame na pásiky a opražíme na 2 lyžiciach rozohriateho masla.
Grilované artičoky rozpolíme. Zapekaciu misu vymastíme maslom a na dno dáme artičoky, osolíme ich, posypeme polovicou pokrájaného prosciutta a syra, prikryjeme špenátom a posypeme druhou polovicou prosciuta aj syra.
Do zvyšného zohriateho oleja prisypeme polentu a pripravíme svetlú zápražku. Za stáleho miešania prilievame mlieko, osolíme, okoreníme a uvaríme bešamelovú omáčku.
Do vychladnutého bešamelu vmiešame vajcia a časť postrúhaného syra. Nalejeme na zeleninu, posypeme zvyšným syrom a pečieme v predhriatej rúre približne 30 minút pri teplote 200 °C.
Dobrú chuť.