Veľkonočný stôl ako na Sardínii

Viete, ako trávia veľkonočné sviatky Sardínčania? Počuli ste už názov Pasca Manna, Su Nenniri či Colomba? Nie? Tak pre vás sú určené nasledujúce riadky.

Veľká noc sa na Sardínii volá Pasca Manna. Je to výhradne sardínsky názov, vo zvyšku Talianska sa totiž volá  Pasqua.

Taliansko: ,,Buona Pasqua!“  

Počas svätého týždňa sa veriaci Taliani modlia a pripomínajú si bolestivé chvíle utrpenia Krista. Veľkej noci predchádza karneval, ktorý končí Popolcovou stredou a jeho súčasťou sú sprievody masiek, maškarády i tance. V Taliansku počas tzv. Svätého týždňa veriaci poriadajú procesie, ktorými si pripomínajú udalosti okolo Ježišovho ukrižovania a zmŕtvychvstania.

Veľkonočný pondelok sa v Taliansku nazýva Pasquetta, čo je zdrobnenina od Pasqua – po taliansky Veľká noc. Tento deň trávi väčšina talianskych rodín v prírode, prechádzajú sa, robia si pikniky. Je to čas, ktorý trávia spoločne v lone prírody s dobrým jedlom.

Veľkonočný pochod

Oslavy Veľkej noci v Taliansku sa líšia podľa miesta. V Ríme sa napríklad tradične koná veľmi kvalitný festival sakrálnej hudby. Na vidieku však prežívajú tradičné veľkonočné sprievody, predstavenia na tému umučenia Krista, pašie, ktoré sa za živej a masívnej účasti obyvateľstva konajú často celý Svätý týždeň a ich tradícia siaha nepretržite až do stredoveku.

Sardínska Pasca Manna

Veľká noc pre Sardínčanov znamená hlavne obdobie plné tradícií a histórie. Veľký dôraz kladú na dodržiavanie náboženských zvyklostí. Oltáre kostolov zdobia malými vázičkami, ktoré sa nazývajú Su Nenniri. Tieto boli v minulosti obetované Bohu Adone.
Každé mesto čí dedinka na Sardínii poriada veľkonočný pochod. Napríklad v Alghere sa svätý sprievod volá De Las Damas.  Ženy si na tento pochod obliekajú čierne šaty. Na čele sprievodu sa nesie socha Svätej Panny Marie.

Veľkonočné vajíčka VINO SARDO

Vajíčka na tisíc spôsobov a iné maškrty

Taliani kombinujú pri varení veľkonočného menu tri hlavné druhy potravín:

  • vajíčka – nájdete ich v predkrmoch, slaných tortách, v šalátoch a v koláčoch,
  • jahňacinu, ktorá sa považuje za najväčšiu veľkonočnú lahôdku a
  • čerstvú jarnú zeleninu.

Všetky tieto potraviny sa pripravujú na množstvo spôsobov podľa krajových zvyklostí.

Obľúbené sú aj praclíky. Ich skrútený tvar má predstavovať založenie rúk pri modlitbách.

Typickým veľkonočným jedlom sú aj rozličné slané koláče a torty plnené zeleninou a šalátmi.

Dôležitou súčasťou sviatočných stolov sú, samozrejme, aj sladké jedlá, napr. koláč z ľahkého kysnutého cesta v tvare holubice alebo  buchta nazývaná Colomba, ale aj čokoládové vajíčka, ktoré milujú najmä deti (ale určite aj dospelí :)).

Pečené jahňacie mäsko VINO SARDO

 

Sardínia  – iný kraj, iné jedlo, ale aj niečo spoločné

Každý kraj Sardínie ma iný typ jedla, ktoré sa podáva počas veľkonočných sviatkov. V Alghere sa pečú mladé jahňatá a v oblasti Nuora sa pripravuje cestovina s ovčím zrelým syrom Pecorino.

Existujú však aj jedlá, ktoré sú typické pre každý kraj. Takým je napr. chlieb v tvare posúcha. Jedlo podľa tradícií pripravujú prevažne ženy.

Chlieb má v rôznych častiach ostrova rozličné podoby. Napr.: Su Coccoi má v strede vajíčko, ktoré predstavuje znovuzrodenie. Nemal by chýbať v žiadnej domácnosti, je symbolom plodnosti.

Typické sardínske koláčiky VINO SARDO

 

Na prestretom stole nesmú chýbať ani typické sardínske koláčiky, ktorých základ tvorí:

  • mandľové cesto,
  • riccotta,
  • med,
  • šafrán,
  • hrozienka,
  • amaretto,
  • citrónová poleva.

Tak, ak sa vám páči tráviť veľkonočné sviatky po taliansky? Zakomponujete niečo do svojich zvykov?

Niekoľko receptov na veľkonočný stôl

Pripravili sme si pre vás tri nenáročné sardínske recepty na veľkonočný stôl:

Veľkonočné recepty VINO SARDO

Mohli by sa Vám páčiť...

Kvásková špaldová pizza

Keďže viacerí viete, že som podľahla čaru kváskovania, chcem sa s vami podeliťo recept na chutnú, zdravú pizzu. Štartér: 1 PL ražného

Rýchla večera z bresaoly

Bresaola je delikátna rýchla chuťovka či ľahšia večera. Postup: Plátky Bresaoly rozložímena tanieri, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a posypeme nastrúhaným

Tipy na spokojnú dovolenku na Sardínii

Sardínia patrí neustále k dovolenkovým lákadlám tisícok turistov. Vďaka priamym letom s nízkonákladovou spoločnosťou Ryanair z Bratislavy sa stala dostupnejšou

Tipy na spokojnú dovolenku na Sardínii

Sardínia patrí neustále k dovolenkovým lákadlám tisícok turistov. Vďaka priamym letom s nízkonákladovou spoločnosťou Ryanair z Bratislavy sa stala dostupnejšou

Nákupný košík